Merkezi ve bireysel ısıtma sistemlerinin performansı, kullanılan ekipmana, yalıtıma, havalandırmaya ve sıcaklık düzenlemesine bağlıdır.
Isıtma sisteminin verimliliği – ve dolayısıyla maliyeti -, üretebileceği termal enerjiye karşı tüketilen birincil enerji ile ölçülür ve yüzde olarak ifade edilir. Bu yüzde ne kadar yüksekse, sistemin enerji verimliliği o kadar yüksek olur.
Isıtma, tüm ev/apartman daireleri için merkezi bir ısı kaynağıyla sağlanabilir veya bağımsız kombi ve radyatörler kullanılarak merkezi olmayan şekilde sağlanabilir.
Yüksek ısı ihtiyacına sahip projelerde, bir noktaya kurulan ısı merkezleri ile tüm sistemin ısıtma ve sıcak su ihtiyacının karşılanmasını sağlayan sistemlere Merkezi Isıtma Sistemleri denmektedir.
Günümüzde toplam inşaat alanı 2000 m2 üzeri olan projelerde, yönetmelik gereği Merkezi Isıtma Sistemlerine geçiş yapmak zorunludur. Tüm kat maliklerinin, eksiksiz kabulü ile ancak bireysel sistemlere dönüş yapılabilir.
Son yıllarda yaygınlaşmış olan yoğuşmalı ve kaskad sistemler ile birden çok küçük kazan, dış ortam koşullarını ölçen sensörler ile paralel ve sıra ile çalıştırılabilmektedir. Bu sistemler ciddi yakıt tasarrufu sağlayan, çevre dostu uzun ömürlü, konforlu sistemler olarak günümüz projelerinde yerini almıştır.